Uppteckning nummer NM-NHA0758a

Meddelare: Anna Märta Berg  År: 1914

Socken/stad: Ljustorp

Min mormor talade om den här historien för mig då jag var barn:

Det var i en gård en flicka, som hade fästman, som väl många har. En dag, då han kom och hälsade på, satt flickan vid rocken och spann lin, och hon hade lassat på en sån väldig massa lin på rockhuvudet. Pojken blev alldeles utom sig, huru mycket lin hon hade tagit för sig och mente, att det kommer väl att dröja länge, innan hon hade spunnit upp allt det där. Flickans mor, som ville framhålla henne som mycket duktig, skyndade sig säga: "Nej annat slan, annat slan! Sju om den, sju om dan går ledigt!" Pojken misstänkte, att det där bara var skryt och mente inom sig själv, att det där skulle han väl kunna ta reda på. Han passade på, då de bägge gick ut. Tog häbbersnyckeln, lyfte upp "tvet", hängde nyckeln på rockhuvudet och hängde linet tillbaka. Så var han borta flera veckor innan han kom och hälsade på nästa gång. Det första han kom in, tog käringen till att beklaga sig. De var alldeles rådlösa, för häbbersnyckeln hade kommit bort för dem och det ändå samma dag, han sist var där. "Nog ska det väl gå få ingen den", mente han, och tog fram nyckeln undan toet. Då fick han se, hur pass duktig fästmö han hade. Men hon fick slut stinta.

Ur Hammarstedtska arkivet: Bröllop I, Fästmöprov